Най-застрашени от недостиг на храна са Африка и Южна Азия
Най-застрашени от недостиг на храна са Африка и Южна Азия / снимка: БГНЕС

Страните от Африка и Южна Азия са изправени пред най-голям риск от недостиг на храна, показва проучване, проведено в 148 държави, предаде АФП. Най-слабо изложени на риск за населението са САЩ, Франция, Канада и Германия.

Проблемът стана по-осезаем, след като през 2007 година растящите цени на хранителните стоки доведоха до недоволството на гражданите от над 30 страни, застрашени от тежък недостиг на храна. Световната банка отбелязва, че инфлацията в цените на храните в този период е увеличил бедността в над 100 милиона семейства. Над един милиард души разполагат с по 1 долар за храна дневно.

Производството на храни влияе на развитието на селското стопанство и търговията, за това е необходима силна правителствена политика по отношение на храненето, допълва БГНЕС. Добавени към тези проблеми са ръстът на населението и климатичните промени.

Страните, оглавяващи списъка на най-застрашените от недостиг на храна са Ангола, Хаити, Мозамбик, Бурунди и Конго.