Аштън призова държавите да продължат да помагат на Африка

Катрин Аштън

© Reuters

Катрин Аштън

Държавите трябва да продължат да помагат на страните от Африканския рог да се справят с глада. Това заяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън, предаде пресслужбата на Съвета на ЕС. Повод за изказването й беше предстоящата конференция на държавите, които даряват средства за бедстващия регион.


Целта на международната среща е да събере средства от неправителствени организации, частния сектор в Африка и партньорите на Африканския съюз. Очаква се участниците да предложат обща стратегия, чрез която да се намали рискът от подобни бедствия в бъдеще.


Изправени пред най-голямата суша от 60 години насам, повече от 12 милиона души в Сомалия, Кения, Етиопия и Джибути спешно се нуждаят от храна, вода и убежище, каза Аштън. Международната общност има моралното задължение да предложи помощта си, подчерта тя.




Сушата е само един от проблемите на Африканския рог, подчерта Аштън. Оскъдните ресурси, климатичните промени, бързото увеличаване на населението, липсата на инфраструктура и достъп до пазарите, високите цени на зърнените храни и горивата - това са друга част от предизвикателствата в региона според европейския дипломат.


ЕС ще използва всички средства, с които разполага, за да се справи с тях, заяви Аштън. Тя призова страните, които ще участват в конференцията в Адис Абеба, да направят същото.


През тази година ЕС предостави помощи в размер от 158 милиона евро. Отделните държави членки дадоха 440 милиона евро за бедстващите. Средствата са използвани най-вече за закупуването на храни, медицинско оборудване, за доставяне на вода и санитарни услуги.


Помощите бяха предоставени на Африканския рог, Сомалия и бежанския лагер в Дадааб, Кения. Брюксел предложи и редица програми за предотвратяване и отговор на кризи в областта на земеделието, храните и селското развитие. Очаква се ЕС да предостави още 680 милиона евро до 2013 г., за да разшири тези дейности.