10. Драконов плод Мексико Този кактусов плод има най-различни имена: питая, питахая и ягодова круша. Той има мек, изискан вкус и може да се използва за направата на вино, а цветовете му - като чай. Плодът има леко продълговата форма и е твърде интересен на вид със своите израстъци и червеникав или жълт цвят. Най-често се среща червеният драконов плод.
11. Африканска краставица Южна Африка Африканската краставица, рогатата диня или мелано е плод, който произлиза от пустинята Калахари, но вече се среща и в САЩ и в Нова Зеландия. Тъмнозелената му пулпа напомня банан, лимон, страстен плод и краставица. Той се използва за коктейли и мелби, или просто за украса.
12. Този популярен в Азия плод е един от представителите на семейство цитруси. Под тлъстата му кора се крие нещо, което силно напомня на лимон. Ръката на Буда
13. Дуриан Малайзия, Индонезия Дурианът е покрит с твърда обвивка и има твърде специфичен вкус и аромат. Миризмата му е неприятна и на мнозина може да напомни тази на чесън. Зрелият плод може да достигне до 4 кг, а дървото до 40 м височина. Този плод е забранен за превоз в обществения транспорт, но премеждията си заслужават, тъй като се слави с вкуса си.
14. Мангостин Молукските острови Мангостинът е цитрусов плод, растящ на вечнозелено дърво. Той е пурпурен, кремав, с намек за праскова. Вкусът му е известен в Европа отдавна и е съпътстван от легенди за вълшебното му въздействие.
15. Мангостинът често е наричан „ Кралицата на плодовете”. Това е един странен, много красив на вид, типично тайландски плод. Мангостинът се счита за един от най-изисканите плодове в целия свят. Английският пътешественик Фрайф през 1637 година пише: „ В аромата на мангостина се съчетават ароматите на прасковата, динята , розите, лимона и неговият собствен, който е неподражаем”. Кралица Виктория (1819-1901г.) обещава специално възнаграждение на този, който достави свежи плодове в Англия по онова време. И днес плодът не се консумира масово поради високата си цена, която произтича от факта, че мангостинът се култивира на ограничени територии в Тайланд, Индонезия, Малайзия, Шри-Ланка, Хондурас и Филипините. За да роди плодове, дървото трябва да е поне десетгодишно. Плодовете са с кръгла форма и тежат от 80 до 200 г в зависимост от почвите, на които са отглеждани. Обвити са с тъмнолилава твърда на кора, която заема до 2/3 от плода и трябва или да се обели, или плодът да се раздели на две половини. Сърцевината е кремава полупрозрачна и мека. На вкус тя е сладка и маслена. Най-очарователен е специфичният аромат, за който говори Фрайф . Плодовете са изключително полезни поради високо си съдържание на калций , фосфор , никотинова киселина, витамин С и витамините от група В. Плодът е нискокалоричен, притежава мощен антиоксидантен ефект, но има затягащо действие. Семената също могат да се консумират и да се използват за ароматизиране. Мангостинът се консумира предимно като пресен плод, но е възможно да се консервира и да се използва в коктейли с шампанско. Етеричните масла от месестата кора се използват в козметиката.
16. Карамбола (звезден плод) Индонезия, Индия Това е плода на дървото карамбола, който е златистожълт, хрупкав и сладък. Вкусът му напомня този на ананас, ябълка и киви. Обикновено по-дребните плодове са значително по-кисели.
20. Лилави домати Британски генетици разработиха специалния сорт за борба с рака. Новите сортове лилави домати са разработени от британски учени и съдържат особено много антоциан, който се намира и в боровинките и придава лилавия им цвят. Този сорт домати съдържа три пъти повече от веществото, отколкото обикновените.
21. Физалис е род растения от семейство Картофови. Плодовете са оранжеви и по големина, форма и структура приличат на малки доматчета, които обаче са частично или изцяло скрити в подобна на хартия шушулка, която се формира от изсъхналия цвят на растението. Цветът е жълтеникав и наподобява този на петунията Растението е тревисто и височината му варира от 40 сантиметра до 3 метра и прилича на обикновения домат. Самите цветове на растението са отровни.
22. Личи Личи расте на средно високи дървета. Този плод е култивиран още преди 3000 г. в стария Китай. В Китай този плод е смятан за най-деликатния от всички плодове. Има високо съдържание на витамин С. Плодовете се ядат предимно сурови. За целта твърдата обвивка се бели като при варено яйце.
23.
24.
25.
26.
27. А ето и няколко вида различни по цвят картофи... Лилави Червени Сладки